فهرست مطالب

فصلنامه گلستان هنر
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 23، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پریسا حیدری*، سعید حقیر صفحات 5-12

    این مقاله به معرفی رساله ای از الکساندر بهلر، مدرس علوم مهندسی و نظامی دارالفنون، در زمینه قلعه سازی می پردازد و کاربرد فنون ذکرشده در آن را برای طرح نقشه تهران ناصری به سال 1284ق که نقطه عطف تحول شهری این دوره است  بررسی می کند. این رساله برای آموزش فنون مهندسی و ساخت استحکامات در سال 1275ق به فارسی ترجمه شده است. رساله مذکور حاوی اطلاعاتی درباره شیوه ساخت قلعه، پل ها، خندق و ساخت حصار شهری به شیوه جاری در اروپای قرن هفدهم میلادی است.

    کلیدواژگان: الکساندر بهلر، دارالفنون، رساله قلعه سازی
  • امین ایرانپور* صفحات 13-22

    «مداد الخطوط» یکی از رسالات مشهور در آموزش خوشنویسی است که به واسطه انتساب آن به میرعلی هروی در میان محققان و خوشنویسان معاصر اعتبار یافته و مورد استفاده و استناد مکرر قرار گرفته است. مقاله حاضر به بررسی اصالت محتوایی و مسیله انتساب این رساله می پردازد. طبق این بررسی، «مداد الخطوط» رساله ای جعلی به نام میرعلی هروی است که متن آن اقتباسی ناشیانه و آشفته از دیگر رسالات خوشنویسی است. عمده متن این رساله برگرفته از «سواد الخط» مجنون رفیقی هروی است که با مطالبی از دیگر رسالات خوشنویسی، از جمله «رسم الخط» مجنون رفیقی هروی، «اصول خط» عبدالله صیرفی، و «اصول و قواعد خطوط سته» از فتح الله سبزواری آمیخته است. باور به اصالت «مداد الخطوط» تحلیل هایی نادرست را به ویژه درباره احوال و آثار میرعلی هروی و سلطانعلی مشهدی از سوی محققان خوشنویسی رقم زده است.

    کلیدواژگان: خوشنویسی، مدادالخطوط، میرعلی هروی
  • سعید خودداری نایینی* صفحات 23-29

    با وجود پژوهش های فراوان درباره کتاب آرایی ایرانی، همچنان جنبه هایی از آن در آغاز راه تحقیق قرار دارد. ساخت کاغذ های رنگی، چه رنگ در بافت کاغذ باشد و چه روی کاغذ، از جمله هنر هایی است که تاریخ و شیوه ساخت آن هنوز ابهامات بسیار دارد. کاغذ ابری که اولین تجربه های آن به پیش از سده نهم باز می گردد در سده نهم رواج یافت و در سده های بعد سبک ها و شیوه های ساخت متفاوت یافت. پژوهش حاضر، با نگاهی به تاریخ استفاده از کاغذ های رنگی و خصوصا کاغذ های وارداتی از چین در سده نهم، نشان می دهد که استفاده از کاغذ رنگی نه تنها برای نسخه های هنری و نفیس سده دهم به کار می رفت، بلکه فروانی کاغذ های رنگی در یادداشت های شخصی سده یازدهم بیانگر آن است که احتمالا از نظر اقتصادی ارزان تر از گذشته تولید می شد. از طرف دیگر، درباره ابری سازی به سوابقی کهن تر اشاره می شود. یکی از این اسناد، که نامه ای ادیبانه از طغرای مشهدی است، از اصطلاحات این هنر نام می برد و از ارسال کاغذ های ابری ایرانی (قره باغ) به هندوستان یاد می کند و البته می تواند یک عبارت پردازی ادبی هم تلقی شود. دو یادداشت دیگر در مورد مواد به کاررفته در ساخت کاغذ ابری سخن می گویند و یکی از آنها مانند بیشتر متون موجود اصطلاحاتی مربوط به فرهنگ هندوستان دارد.

    کلیدواژگان: کتاب آرایی، کاغذ ابری، کاغذ رنگی
  • امیرحسین مقتدائی* صفحات 30-36

    کتیبه ها در تاریخ خوشنویسی ایران جایگاهی ویژه دارند. از دوره صفویه به بعد، علاوه بر آیات قرآن، ادعیه و اشعار مذهبی شیعه نیز بارها کتیبه نویسی شده اند. در این میان، ترکیب بند عاشورایی محتشم کاشانی جایگاه منحصربه فردی دارد، چه آنکه به فاصله اندکی پس از مرگ شاعر شاهد کتیبه نویسی آن در مناطق مختلف هستیم. در دوره قاجار و با ظهور خوشنویسانی چون میرزا غلامرضا و شاگردانش چون میرزاعمو و دیگران، کتیبه نویسی به شکوه و اوج خود رسید و آثار ارزشمندی در این حوزه خلق شد. از جمله این آثار کتیبه پارچه ای محتشم کاشانی متعلق به دوره مظفرالدین شاه قاجار است. این اثر در حدود ده متر طول داشته و حاشیه آن را گل های رنگ آمیزی شده فراگرفته اند. احتمالاتی مبنی بر انتساب اثر به میرزاعمو وجود دارد، اما طرز خوشنویسی آن متفاوت از میرزاعموست. با وجود این، کیفیت و اصول حاکم بر شیوه خوشنویسی اثر این احتمال را تقویت می کند که کاتب یکی از شاگردان و تاثیرپذیرفتگان میرزاغلامرضا باشد. کتیبه های پارچه ای کاربرد بسیاری در طول تاریخ داشته اند، اما از آنجا که در معرض آسیب بوده اند تعداد کمی از آن ها باقی مانده است. از این جهت، کتیبه محتشم دوره مظفرالدین شاه هم به واسطه کیفیت خط و هم از جنبه فنی (اجرا بر پارچه) حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: محتشم کاشانی، ترکیب بند عاشورایی، پارچه نویسی
  • پیمان سلیمانی روزبهانی* صفحات 37-49

    خانه باغ فریدون سروشیان از آثار تاریخی فرهنگی دوره پهلوی است که در دوره گذار از سنت به مدرنیته، با نقشه ای اروپایی و ویژگی های معماری ایرانی، بنا شده است. این خانه باغ متعلق به اقلیت زرتشتی شهر کرمان بوده است که در محله آتشکده در جوار دیگر خانه باغ های موجود در این منطقه قرار دارد. معرفی این خانه باغ، که به دلیل متروکه شدن در معرض فرسایش و زوال قرار گرفته، گامی است در جهت شناخت و ثبت ویژگی های آن به عنوان گونه ای از الگوی مسکن (خانه) زرتشتیان کرمان و ایران.خانه باغ سروشیان به سبک انگلیسی و مقارن با ساخت دبیرستان ایرانشهر و بیمارستان مرسلین در کرمان ساخته شده است. این خانه باغ مدتی نیز در اختیار مرکز آموزش مدیریت دولتی بود و همچنین در مقطعی به عنوان دانشکده هنر و معماری دانشگاه شهید باهنر کرمان کاربری یافت که منجر به دخل و تصرفاتی در آن شد. عمارت اصلی باغ به صورت کوشکی مرکزی است که در راستای محور شرقی غربی نسبت به دو محور اصلی دارای تقارن است و دارای چهار نمای بیرونی و مستقل است. در ساخت این بنا، با وجود تشابه شکلی و فرمی با بناهای اروپایی، از مواد و مصالح بومی و الگوهای ساخت اقلیم کویری و همچنین تزیینات خاص ایرانی استفاده شده است. از ویژگی های قابل توجه خانه باغ سروشیان می توان به این موارد اشاره کرد: استفاده از آجر، قوس کلیل آذری، در های دولنگه با آلت بری چوبی (خورشیدی)، نمادها و نقوش خاص فرهنگ زرتشتیان (سرو و گردونه مهر) در کنار نقوش اصیل ایرانی، و رعایت حریم خصوصی و نیمه خصوصی در فضاهای داخلی علی رغم الگوی برون گرای کوشک مرکزی بنا.

    کلیدواژگان: معماری دوران پهلوی، کرمان، خانه باغ فریدون سروشیان، زردشتیان کرمان
  • رسول جلیلی* صفحات 50-58

    در این مقاله، به ترتیب اهمیت و نوع کاربرد، روش های ساخت انواع لعاب و تزیین ظروف و کاشی ها براساس رساله علی محمد اصفهانی، از سفالگران بنام دوره قاجار، شناسایی و معرفی شده است. اگرچه سفالینه های لعاب دار این دوره تحت تاثیر ظروف وارداتی از روس و چین و اروپا بودند و بازارشان مانند کاشی پررونق نبود، اما نمونه های باقی مانده نشان می دهد آثار این دوره دارای تکنیک های ظریف زیرلعابی، رولعابی و زرین فام با بدنه های خمیرسنگی و رسی بوده اند و از نظر کیفیت ،نمونه هایی موفق به حساب می آیند. نتایج تحقیق، نشان می دهد که برخلاف تصور رایج در خصوص رکود سفالگری در این دوره ، شاهد پیشرفت در زمینه های روش ساخت لعاب و بدنه، بهبود کیفیت و تنوع رنگ ها و به اوج رسیدن روش نقاشی زیرلعابی هستیم. مهم ترین تکنیک در ظروف و کاشی های قاجاری نقاشی زیرلعابی با رنگ های شفاف و آبرنگی است. دامنه رنگ ها گسترده تر از دوره صفوی است و در آن رنگ های جدید مثل طیف های قرمز، صورتی، نارنجی، گل بهی و انواع سبز و بنفش به کار رفته اند.

    کلیدواژگان: دوره قاجار، سفالگری، علی محمد اصفهانی
  • ولی ‎الله کاووسی* صفحات 59-73

    گستردگی کاربرد خط در جامعه اسلامی نوشتن درباره خوشنویسی و کتابت را از بدو ظهور اسلام ضروری کرد. در چند سده نخست، نوشته‎ها غالبا آموزشی بودند، اما از سده چهارم نگارش تاریخ خط و معرفی خوشنویسان متداول شد و، با افت و خیزهایی، تا سده یازدهم تداوم یافت. از نیمه‎های سده دوازدهم برخی خوشنویسان و خط‎شناسان ممالک اسلامی، به‎ویژه در ایران و عثمانی، با نظر به تالیفات گذشتگان، تذکره‎نویسی خطاطان را از سر گرفتند. با ظهور مظاهر تجدد، مولفان و محققان هر دو سرزمین، دوشادوش یکدیگر، مباحث تاریخ تحولات خطوط را در کنار سرگذشت‎نویسی پیش بردند و، بر اساس روش‎های پژوهشی جدید، از منابع گسترده‎تری، اعم از مکتوب و تصویری، با نگاهی تحلیلی‎تر استفاده کردند. انطباق ساختار و محتوای آثار پژوهشگران ایرانی و ترک در این زمینه نشان از همسانی بنیادهای فرهنگی مردمان هر دو سرزمین دارد. این همراهی پژوهشی تا امروز ادامه یافته، اما ظاهرا دچار یکنواختی شده و همچنان از سطح تاریخ‎نگاری و شرح‎ حال‎نویسی فراتر نرفته؛ حال آنکه گره‎های متعددی در زمینه خوشنویسی اسلامی ناگشوده مانده است. در این نوشتار، با نگاهی تطبیقی و انتقادی، مهم‎ترین کتاب‎های تاریخی و تحقیقی خوشنویسی طی یکصدوپنجاه سال گذشته در دو منطقه ایران و ترکیه به‎اختصار بررسی و اثرپذیری یا استقلال آنها از یکدیگر بازگو و پیشنهادهایی برای پژوهش‎های آتی عرضه شده است.

    کلیدواژگان: خوشنویسی، خط شناسی، ایران، ترکیه
  • فاطمه مهرابی* صفحات 74-88

    گذر از پدیدار رنگ به معنا همواره نزد متفکران متعدد با سویه های فکری متفاوت مطرح بوده است. این مقاله در پی پاسخ به این پرسش است که، در مثلث معنایی «مخاطب، مولف و اثر هنری»، صرف نظر از قصد مولف و وجه بیانگری اثر، اگر مخاطب از آراء حاج محمدکریم خان کرمانی در مورد نور سرخ آگاه باشد، چگونه به خوانش اثر هنری می پردازد؟ ازاین رو، با بهره گیری از روش پدیدارشناسی هرمنوتیکی هانری کربن، به تحلیل آراء حاج محمدکریم خان کرمانی دراین باره می پردازد و ماحصل این بررسی و روشی توصیفی و تحلیلی رنگ های یک اثر هنری را مورد نقد یا خوانش مخاطب محور قرار داد. درنهایت بدین نتیجه رسید که هنگامی که یک اثر هنری بر مبنای آراء کرمانی مورد قضاوت قرار می گیرد، می توان از مشاهده محض گذشت و به نوعی شهود شخصی دست یافت. در نمونه مطالعاتی این مقاله، نتیجه شهود بدین قرار بود که ارتباط بین فرم ها و عناصر بصری موجود در این پته و رنگ سرخ پس زمینه آن هنگامی که با آراء کرمانی نقد می شود، همخوان با روایات و آراء موجود در باب زندگی و شهادت امام حسین ع است و ذهن مخاطب آگاه به این فلسفه ناخودآگاه به سوی نظریه انسان کامل و رسیدن به سعادت از دامن ایمه اطهار سوق می یابد.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی هرمنوتیکی، حاج محمدکریم خان کرمانی، پته دوزی
|
  • Parisa Heidari*, Saeed Haghir Pages 5-12

    This essay aims to introduce a treatise by Alexander Bohler, teacher of engineering and military sciences at Dār ul-Funūn (polytechnic), on the subject of building castles and the related techniques for drawing the map of Tehran during the reign of Nāsir al-Dīn Shāh Ḳādjār in 1867-8. This act is now considered a turning point in the urban development of Tehran and Iran. The present treatise was translated to Persian in 1858-9 for the purpose of teaching engineering skills and fortifications. It contains some information about building castles, bridges, moats and urban fortifications on the basis of contemporary methods and techniques in 17th century.

    Keywords: Alexander Bohler, Dār ul-Funūn, building castle
  • Amin Iranpour* Pages 13-22

    As a famous treatise in teaching calligraphy, “Midād al-Khutūṭ” has been frequently used and referred to by contemporary scholars and calligraphers as a result of being a work ascribed to Mīr-‘Alī Hirawī, the prominent Persian calligrapher. The present essay would test the authenticity of such a work and reassess this treatise’s status in the history of calligraphy. The results indicate that “Midād al-Khutūṭ” is not a genuine treatise and not a work by Mīr-‘Alī Hirawī, but a poor, disorderly adaptation of other treatises in calligraphy. The major part of this work has been taken from “Savād al-Khaṭ” by Majnūn Rafīḳī Hirawī, mingled with some notes and subject matters from other treatises, including “Rasm al-Khaṭ” by Majnun Rafiḳi Hirawī, “Usūl-i Khaṭ” by ‘Abd Allāh Ṣayrafī and “Usūl wa Ḳawā’id-i Khuṭūṭ-i Sitta” by Fath Allāh Sabziwāri. Belief in the authenticity of “Midād al-Khutūṭ” treatise has brought about some false evaluations and analyses, especially of Mīr ʿAlī Hirawī’s and Sulṭān ῾Ali Mashhadi life and career by scholars in the field of calligraphy.

    Keywords: calligraphy, Midād al-Khutūṭ, Mīr ʿAlī Hirawī
  • Sa’Id Khoddari Na’Ini* Pages 23-29

    Today much research has been carried out on the arts of book, yet some aspects of it have not been studied well. Making colored papers, both in their texture and on surface, is a subject matter not dealt with properly in terms of history and production methods. Having been propagated in the 9th century AH/ AD 15th century, the production of marbled paper dates back to a period before that time, however centuries later different new methods and techniques appeared. Taking a look at the history of using colored paper, particularly the imported types from China in the 9th century AH/ AD 15th century, the present study shows that colored paper was not only applied in fine manuscripts of the 10th century AH/ AD 15th century, but the abundance of such paper used in personal notes of the 11th century AH/ AD 16th century is indicative of the fact that they were probably produced at a cheaper price. Incidentally, we witness historical documents relating to marbling technique. One of them is a literary letter by Tughrāy Mashhadī in which are seen some terms concerning this art as well as the fact of sending Persian marbled paper to India. Furthermore, two other notes discuss the material used in making marbled paper, one of which with more terms common in Indian culture.

    Keywords: Arts of Book, colored papers, marbled paper
  • Amirhossein Moghtada’I* Pages 30-36

    Inscriptions are of special status in the history of Persian calligraphy. From the Safavid period onwards, in addition to Quranic verses, some other religious invocations and poems of the Shia Islam have been inscribed as well on different media. Among such inscriptions, we can refer to a piece of poem related to Muharram and Āshūrā (the 10th day of Muharram) composed by Muhtasham Kāshānī, the renowned Iranian poet of the 16th century. This piece of poem started being inscribed in different regions shortly after the poet’s death. Writing inscriptions reached its artistic climax during the Qajar era as a result of the appearance of famous, great calligraphers such as Mīrzā Qulāmrizā and his apprentices like Mīrzā-‘Amū and others. Here, a textile fragment with the inscription of Muhtasham Kāshānī’s poem from the reign of Muzaffar al-Dīn Shāh Qājār is a good case in point. Having a length of about 10 meters, this inscription has borders with painted flowers. We can ascribe this piece of calligraphy to Mīrzā-‘Amū, however its calligraphic style differs to some extent from that of his. Nonetheless, the superior quality and basic principles of the work reinforce its attribution to at least one of Mīrzā-‘Amū’s apprentices or someone under his influence. Today very few textile fragments with inscriptions have survived, however they were sometime produced in large numbers. Accordingly, the inscription of Muhtasham’s poem is of immense importance, both in terms of calligraphy and technical aspects.

    Keywords: Muhtasham Kāshānī, Āshūrā poem, inscriptions on textile
  • Peymān Soleymāni Ruzbahāni* Pages 37-49

    Fereydun Sorushiyān Garden House is a historic, cultural place dating back to Pahlavi period. In a transfer from tradition to modernity, it was built on the basis of European plan in combination with Persian architectural elements. This place belongs to the Zoroastrian minority in Kerman and is located in the vicinity of fire temple neighborhood at the northern margin of Shohadā (Zarisaf) St. near other garden houses in the region. Unfortunately, this house is abandoned today and it suffers severe erosion and damage. Writing an article on such a place may facilitate appropriate recognition of it as a model for Zoroastrian houses in Iran and Kerman.The building and garden were constructed in 1300-1308 SH (1921-1929 AD) by the late Fereydun Sorushiyān. Its completion lasted until 1313 SH (1934-35 AD). Its designer was an English person and the building is in English style as well. The construction process coincided with the building of Irān-Shahr high school and Morsalin Hospital in Kerman. It was occupied by the Governmental Management Training Center for a certain period of time and also was used as Shahid Bāhonar Faculty of Art and Architecture (Sabā) during 1378-1382 SH (1999-2003 AD). Meanwhile, some changes occurred in the construction of the building as a result of administrative functions.The main building of the garden is a central kiosk located along the eastern to western axis with four external, separate facades. In the construction of the building, despite sharing a close, formal affinity with European buildings, local material and patterns besides native Persian decoration have been applied. In constructing the place, the application of brick-work, appearing once again in the Pahlavi period, is evident. Furthermore, all the spaces in the main kiosk, apart from the upper arch in first floor staircase, ground floor understairs and the first stairway landing, are decorated with Kalil-e Āzari (a type of Persian drop arch) arches. Other principal features to be mentioned in this building are as follows: using double-leafed doors with wooden decoration, using special symbols and characteristics from the Zoroastrian culture besides genuine Persian motifs in exterior and interior decoration, and observing private sphere in interiors despite the exterior characteristic of the central kiosk.

    Keywords: Pahlavi architecture, Kerman, Fereydun Sorushiyān Garden House, Kerman Zoroastrians
  • Rasoul Jalili* Pages 50-58

    the present essay aims to study, respectively, the significance and use, as well as techniques of making different types of glazes and ornamentation of wares and tiles according to a treatise by ʿAlī-Muḥammad Isfahānī, the renowned potter of Ḳādjār era. Although glazed ceramic wares of this era were mostly under the influence of the imported wares from Russia, China and Europe, and their market was not as thriving as that of the tiles, remained samples demonstrate that works of this period enjoyed some delicate underglaze, overglaze and lusterglaze techniques with fritware and clay bodies. Accordingly, such works are considered successful examples in terms of quality. The results of this essay show that despite the common belief in the stagnation of pottery in Ḳādjār era, the techniques concerning glaze and body making evolved to a great extent and yet we witness that some sort of evolution takes place in color variety and underglaze painting technique. The most significant technique in the wares and tiles of the Ḳādjār era is underglaze painting with transparent watercolors. Here, colors are of a wider palette in compare to Safavīd era, including new ones such as red, pink, orange, greens and purple.

    Keywords: Ḳādjār era, pottery, ʿAlī-Muḥammad Isfahānī
  • Valiollāh Kāvusi* Pages 59-73

    The expansion of calligraphic scripts in Islamic communities necessitated writing on calligraphy and transcription from the very beginning of the Islamic period. In early centuries of the Islamic calendar writings were mostly related to instructive purposes, but from the 4th century AH/ AD 10th century onward the act of writing scripts’ history and calligraphers’ biographies became widespread and it continued with fluctuations until the 11th century AH/ AD 17th century. In the mid-12th century AH/AD 18th century some calligraphers and experts in Islamic lands, particularly in Iran and the Ottoman Empire, embarked upon writing biographies of calligraphers with a look at the past documents. With the advent of modernity, researchers in both lands accomplished together the development of scripts as well as the process of biography writing. On the basis of new methodologies, they adopted a more analytical approach and they used more substantial resources, either written or visual. Structural and thematic conformity in the works of Persian and Turkish researchers in this field is indicative of common cultural foundations in the two lands. Such a matter is still evident in both sides, but it seems to have become rather monotonous with some fixed standards for historiography and biography writing. We should note that there remain challenges in the field of Islamic calligraphy to tackle.Adopting a comparative and critical approach, the present essay is to briefly examine historical and research books on calligraphy during the past 150 years in Iran and Turkey and it is to show their impacts on each other or their independency, as well as to propose some suggestions for the future scholarship.

    Keywords: calligraphy, Researchers on Calligraphy, Iran, Turkey
  • Fātemeh Mehrābi* Pages 74-88

    Thinkers and scholars have adopted different approaches towards the meanings and concepts of colors. In the conceptual trinity of “viewer (addressee)”, “author (artist)” and “artwork”, if we put the second and third items aside, then the way the addressee would encounter an artwork matters. How such an encounter would be if he/she is aware of Hāj Mohammad-Karim Khān Kermāni’s views about the red light is another issue to be considered.The present article would examine the views of Mohammad-Karim Khān by employing Henry Corbin’s hermeneutic-phenomenological approach. Then, the results of the study and the descriptive-analytical method of considering colors in an artwork would be proposed according to the addressee’s point of view. The article concludes that when an artwork is judged through Mohammad-Karim Khān’s views, we can achieve a sort of personal intuition besides mere observation. In the case study of this reserach, consequences of intuition indicate that when the relationship between forms and visual elements of the pateh (a work of Iranian traditional needlework folk art) and the red color in the background of the work is studied through this scholar’s opinions, it would establish relations with Imam Hossein’s, a grandson of the Islamic prophet Muhammad, life and his martyrdom. Person (addressee) who is aware of such a mentality would unconsciously be directed towards theory of the Universal Perfect Man and salvation through invocation of the Saint Imams.

    Keywords: Hermeneutic Phenomenological, making Pateh, Hāj Mohammad-Karim Khān Kermāni